AROMIAINEET VIEROITUKSEN TUKENA
Vieroitus on porsastuotannon kriittisin vaihe. Siirtyminen imetyksestä kiinteään ravintoon on muutos, joka aiheuttaa porsaassa stressiä. Tämä voi ilmetä muun muassa rehusta kieltäytymisenä. Ravintoaineiden riittämättömyyden seurauksena suoliston kehitys hidastuu, syntyy terveysongelmia ja lopputuloksena on heikosti tuottava lihasika.
Vieroitukseen liittyviä terveysongelmia voidaan lievittää, mikäli porsas saadaan siirtymään mahdollisimman nopeasti imetyksestä rehuruokintaan. Tässä on mahdollista hyödyntää porsaiden luontaista uteliaisuutta ja ihmistä huomattavasti tarkempaa hajuaistia. Esimerkiksi aromiaineiden käytöllä voidaan houkutella porsas kaukalon ääreen maistelemaan ja syömään.
Tätä tukevat PigProgress-lehden numerossa 26.8.2020 esitetyt tulokset kokeesta, jossa porsaat saivat vapaasti valita vadelma-aromia ja maitoaromia sisältävien rehujen väliltä. Tutkimukseen käytetyt porsaat oli vieroitettu 6-7 kiloisina. Tulosten mukaan porsaiden kiinnostus vadelmaan oli merkittävästi suurempi kuin maitoaromia sisältävään rehuun. Tämän seurauksena vieroituksen jälkeen porsaat ryhtyivät syömään vadelma-aromia sisältävää rehua nopeammin. Seitsemän vuorokauden aikana vadelma-aromia sisältäneen rehun syönti oli 25-30 % ja 14 vuorokauden painonnousu 10 % suurempi kuin maitoaromilla. Samalla myös rehuhyötysuhde parani.
Tiedetään, että porsaan nopealla siirtymisellä vieroituksesta rehun syöntiin on positiivinen vaikutus porsaan koko elinkaareen. Tätä vaihetta on mahdollista nopeuttaa aromiaineilla kuten esimerkiksi Finlactic Oy:n aromituotteita sisältävillä säilöntäaineilla VANILJA, KIRSIKKA, ANIS JA VADELMA LAKTA-HAPOT.

