Blog Layout

HOMETOKSIINIEN HAITTAVAIKUTUKSET SIKALASSA

Jaakko Laine • jouluk. 06, 2021

Jossain määrin yksinkertaistaen voidaan väittää, että porsaiden ja lihasikojen kasvatuksessa pyrkimyksenä on hyvä päiväkasvu mahdollisimman edullisella rehuhyötysuhteella. Tämän tavoitteen perusedellytyksenä on terve ja hyvinvoiva eläin. Terveyttä ja ravinteiden imeytymistä (kasvu, rehuhyötysuhde) puolestaan määrittää suoliston oma terveys. Sitä uhkaavista tekijöistä yhtenä merkittävimmistä pidetään homemyrkkyjä.

HOMEMYRKYT JA VUOTAVA SUOLI

Homemyrkkyjä päätyy suolistoon joko homeisen tilarehun tai virikeaineena käytettävän oljen mukana. Tilarehu voi olla homeessa jo korjuuvaiheessa, mutta siihen voi home kasvaa myös siilossa, jota ei ole kunnolla puhdistettu ennen täyttöä tai johon pääsee kosteutta.

Tutkijoiden nykykäsityksen mukaan jo vähäisetkin suolistoon päätyvät toksiinipitoisuudet voivat vaurioittaa suolta ja sekoittaa suolen toiminnan monimutkaista tasapainotilaa, jota edellyttää rehun sisältämien ravinteiden pilkkoutuminen ja imeytyminen verenkiertoon.

Vuotavassa suolessa eli lisääntyneessä suolen läpäisevyydessä on kyse suolen sisäpinnalla olevan epiteelikudoksen vaurioitumisesta. Terveen epiteelikudoskerroksen tehtävä on suojella elimiä ja muita kudoksia kontrolloimalla suolistoon tulevien aineiden kulkua epiteelikerroksen läpi. Vaurioitunut epiteelikerros ei pysty estämään esimerkiksi viruksien, haittabakteerien tai muiden isojen molekyylirakenteiden pääsyä verenkiertoon, jotka voivat aiheuttaa allergiaa, infektioita ja myrkytyksiä.


Homemyrkkyjen tiedetään vaurioittavan suoliston epiteelikerrosta ja johtavan kyseiseen vuotavaan suoleen. Tässä yhteydessä on erityisesti mainittu kaksi toksiinia, DON (deoksinivalenoli) ja FUM (fumonisiini). Molemmat toksiinit ovat Suomessakin yleisimmin esiintyvän punahomeen tuottamia.

Epiteelikerroksen ohella hometoksiinit voivat vahingoittaa myös terveen suolen sisäpinnalla olevaa limakalvoa sekä heikentää solujen tiedonvälityksessä olennaisten pienten proteiinien toimintaa. Molemmat muutokset ovat eläimen terveydelle haitallisia. On osoitettu, että jo edellä mainittu toksiini DON sekä sen lisäksi toinen homemyrkky ZEN (tsearalenoni), joka muuten on myös punahomeen tuottama toksiini, vaikuttavat haitallisesti porsaan ohut- ja paksusuolen limakalvojen ja suolinukan kehittymiseen ja toimintaan.

 

HOMETOKSIINIT JA SUOLISTON MIKROBISTO

Suolistomikrobisto on valtava mikrobimassa, jossa maitohappobakteerit ovat lukumääräisesti suurin bakteriluokka. Suolistomikrobien roolina on suorittaa tehtäviä, joihin porsaan elimistö ei itse kykene, kuten rehun sisältämien ravintoaineiden muokkaamista muotoon, jota eläin voi hyödyntää esimerkiksi energian tuottamisessa. Muita suolistomikrobiston monista tehtävistä on tuhota suolistoon kulkeutuneet patogeenit (haittamikrobit) ennen kuin ne ehtivät aiheuttaa terveysongelmia. Suolistomikrobiston koostumus ei kuitenkaan ole vakio, vaan se vaihtelee rehun, lisäaineiden ja karsinan mikrobipaineen vaikutuksesta. Tutkijat ovat havainneet, että näiden lisäksi myös hometoksiinit voivat muuttaa haitallisesti suolistomikrobiston koostumusta.

 

HOMETOKSIINIT JA TARTTUVAT TAUDIT

Kuten edellä on mainittu, hometoksiinit heikentävät suoliston toiminnallisia ominaisuuksia ja sitä kautta myös eläimen immuunijärjestelmää. Kun näin on, voidaan olettaa, että toksiineilla saattaa olla myös välillinen vaikutus tarttuvien tautien aiheuttamiin terveyshaittoihin. Onkin osoitettu, että esimerkiksi kun rehuun on lisätty DON-toksiinia, niin Salmonellan kuin myös Kambylobakteeri jejunin aiheuttamien infektioiden määrät lisääntyivät.

 

YHTEENVETO

Hometoksiinit ovat terveyshaitta. Jo pientenkin pitoisuuksien jatkuva syönti vaikuttaa negatiivisesti suoliston terveyteen. Kehittyy vuotava suoli, suolistotulehdukset lisääntyvät ja eläimen terveyttä ja kasvua ylläpitävän suolistomikrobiston koostumus muokkautuu haitalliseksi.

 

ANALYSOI JA ELIMINOI

Finlactic Oy kykenee analysoimaan tavanomaisimmat homemyrkyt viljoista, rehuista ja oljesta. Analysointi on syytä tehdä viimeistään silloin, kun eläimet voivat huonosti eikä muuta syytä ole löydetty. Jos homemyrkkyjä tunnistetaan, niiden vaikutuksia voidaan heikentää esimerkiksi Finlactic Oy:n Homesieppari®-tuotesarjalla.


Tekijä Jaakko Laine 25 Apr, 2024
Yleisesti voidaan todeta, että ravintotietoiset kuluttajat eivät tyydy sianlihan osalta enää määrään vaan haluavat laatua. Sianlihan laadun mittareina on kirjallisuudessa esitetty muun muassa ruhon pH heti teurastuksen jälkeen (tavoite pH 6,3-6,7), lihan väri, mureus, vedensidonta, valuma ja rasvapitoisuus. Nämä lihan laatuominaisuudet eivät synny teurastamossa, vaan ne kehittyvät tilalla porsaan kasvaessa. Kriittisimmät vaikuttajat tässä prosessissa ovat luonnollisesti käytetty rehu, tiiviste ja mahdolliset muut kasvatuksen lisäaineet.
Tekijä Jaakko Laine 12 Oct, 2023
Tilojen teettämissä SÄILÖX-tuotteita sisältävissä säilörehuanalyyseissa on joissakin tapauksissa ammoniakkityppi ylittänyt viitearvoina käytetyn ylärajan. Tämä on ymmärrettävästi herättänyt huolta rehun laadusta siitäkin huolimatta, vaikka muut rehusta mitatut laatuarvot ovatkin olleet viitearvoissa.
Tekijä Jaakko Laine 03 Oct, 2023
Homeet kuuluvat yhtenä ryhmänä eläviin organismeihin bakteerien, sienien, hiivojen ja levien lisäksi. Homeita esiintyy kaikkialla luonnossa, myös eläinten rehuun käytettävässä viljassa. Pysyäkseen elossa ja lisääntyäkseen homeet tarvitsevat ravintolähteen lisäksi vettä (kosteutta) ja sopivan lämpötilan (25-40°C). Elävät homeet tuottavat solunsa ulkopuolelle kemiallisia yhdisteitä. Osa yhdisteistä on myrkyllisiä, jolloin niistä käytetään yleisnimeä homemyrkky tai mykotoksiini.
Lisää viestejä
Share by: