Blog Layout

RYPÄLESIEMENUUTTEELLA LAADUKKAAMPAA LIHAA

Jaakko Laine • huhtik. 25, 2024

Yleisesti voidaan todeta, että ravintotietoiset kuluttajat eivät tyydy sianlihan osalta enää määrään vaan haluavat laatua. Sianlihan laadun mittareina on kirjallisuudessa esitetty muun muassa ruhon pH heti teurastuksen jälkeen (tavoite pH 6,3-6,7), lihan väri, mureus, vedensidonta, valuma ja rasvapitoisuus. Nämä lihan laatuominaisuudet eivät synny teurastamossa, vaan ne kehittyvät tilalla porsaan kasvaessa. Kriittisimmät vaikuttajat tässä prosessissa ovat luonnollisesti käytetty rehu, tiiviste ja mahdolliset muut kasvatuksen lisäaineet.

Tammikuussa 2022 ilmestyneessä Food Chemistry-lehden artikkelissa Effects of dietary grape seed proanthocyanidin extract supplementation on meat quality, muscle fiber characteristics and antioxidant capacity of finishing pigs esitetään tuloksia tutkimuksesta, jossa osoitetaan loppukasvatusvaiheessa lisätyllä rypälesiemenuutteella olevan myönteisiä vaikutuksia lihan laatuun. Tutkimuksen yhteenvedossa todetaan muun muassa, että kun lihasian loppukasvatusvaiheen rehuun lisättiin rypälesiemenuutetta, havaittiin lihan värissä positiivinen muutos, vedensidontakyky parani, samoin mureus ja lihan ravintoarvo nousi. Todettiin myös, että longissimus dorsi lihaksen (ulkofilee) rasvapitoisuus laski sekä lihaksen laatua parantava muutos lihassolujen rakenteessa. Näiden lihan laadullisten seikkojen lisäksi tutkimuksessa havaittiin antioksidanttisten yhdisteiden pitoisuuden kasvaneen kudoksissa, millä puolestaan on eläimen terveyttä ylläpitäviä vaikutuksia.


Finlactic Oy:n LAKTA-tuotteiden käytöllä liemirehuruokinnassa on havaittu teurastuksen jälkeisen ruhon pH:n olevan lähempänä yllä mainittua tavoitetta (pH 6,3 -6,7) kuin mitä se on perinteisiä muurahaishappovalmisteita käyttävien tilojen teurasruhoissa. Tästä on seurauksena laadukkaampi liha.


Finlactic Oy:n pyrkimyksenä on selvittää mahdollisuuksia valmistaa rypälesiemenuutetta sisältävä LAKTA-tuote ja siten tehostaa sen jo entuudestaan myönteisiä vaikutuksia lihan laatuun.


Tekijä Jaakko Laine 12 Oct, 2023
Tilojen teettämissä SÄILÖX-tuotteita sisältävissä säilörehuanalyyseissa on joissakin tapauksissa ammoniakkityppi ylittänyt viitearvoina käytetyn ylärajan. Tämä on ymmärrettävästi herättänyt huolta rehun laadusta siitäkin huolimatta, vaikka muut rehusta mitatut laatuarvot ovatkin olleet viitearvoissa.
Tekijä Jaakko Laine 03 Oct, 2023
Homeet kuuluvat yhtenä ryhmänä eläviin organismeihin bakteerien, sienien, hiivojen ja levien lisäksi. Homeita esiintyy kaikkialla luonnossa, myös eläinten rehuun käytettävässä viljassa. Pysyäkseen elossa ja lisääntyäkseen homeet tarvitsevat ravintolähteen lisäksi vettä (kosteutta) ja sopivan lämpötilan (25-40°C). Elävät homeet tuottavat solunsa ulkopuolelle kemiallisia yhdisteitä. Osa yhdisteistä on myrkyllisiä, jolloin niistä käytetään yleisnimeä homemyrkky tai mykotoksiini.
Tekijä Jaakko Laine 28 Nov, 2022
Emakkokohtainen porsastuotanto on genetiikan edistymisen myötä kasvanut voimakkaasti. Tähän positiiviseen tuotantotrendiin liittyy myös haittoja, kuten syntymäpainon aleneminen, korostuneet fyysiset erot porsaiden välillä sekä kilpailu emakon nisistä ja maidosta sekä varsinkin sen terveysvaikutteisesta ternimaito-komponentista.
Lisää viestejä
Share by: